c Gondolatok erről-arról... d

 

 

 

Vissza a  Tudatos szülés oldalra

2011. március

2010. szeptember

2010. március

2009. június

2009. május

2009. április

2009. március

2009. február

2009. január

 

 

 

2010. március 27.

Tápszer biznisz

Ma egy bababoltban jártam, hogy beszerezzem az utolsó apróságokat szülés előtt. Mivel nagyon ráérős napom volt, hát végignézegettem a boltot, mi mindent árulnak jó pénzért.  Eleinte csak mosolyogva csóválgattam a fejem, hogy nahát és még ilyet... de amikor elértem a bébiételek és tápszerek polcaihoz, már korántsem voltam vicces hangulatban. Fittyet hányva a kutatási eredményeknek és a WHO ajánlásainak (6 hónapig csak anyatej) elképesztő dolgokkal szembesültem. Tejpép 4 hónapos kortól, melyben a fő összetevő a tejpor. Igen, nem tévedés, nem holmi lebontott és módosított tej, hanem teljes tej, természetesen tehénből! Miközben a reklámok arra buzdítanak, hogy óvjuk a babákat a tehéntejtől, és 3 éves korig ne adjunk nekik (helyette természeten vásároljunk junior babatejet), gátlástalanul beleteszik a tejpépekbe, bébiételekbe a tejport, ráadásul az anyák összezavarása végett még azt is ráírják, hogy 4 hónapos kortól! Ezek után a 4 hónapos kortól adható málnás tejpépnél már alig rezdültek meg az arcizmaim. A szintén 4 hónapos kortól javasolt marhahúsos főzelék legalább tejmentes volt. Nem így a 6 hónapos kortól adható főzelék, amiben a brokkolin és  a burgonyán kívül a tejpor is szerepelt összetevőként. Tovább is van... mondjam még?! Azt hiszem, inkább nem folytatnám a felsorolást, inkább javaslom, hogy mindenki maga nézze meg, mire is költi a pénzét és valóban szükség van-e arra a termékre. Arról nem is beszélve, hogy minden falat feleslegesen adott étel vagy ital a kincset érő anyatejtől fosztja meg a baba szervezetét!

Természetesen megértem a tápszergyártókat is, a részvényesek profitot várnak, minél több, annál jobb. Ha csak azok a babák kapnának tápszert, akiknek valóban szükségük van rá (az anyák mindössze néhány százaléka nem képes szervi okból szoptatni és azoknak a babáknak is elenyésző a száma, akik ritka betegség miatt nem kaphatnak anyatejet, a többi probléma mögött lelki ok áll!), akkor nem lehetne ennyi mesterséges táplálékot eladni, igencsak soványka piac lenne. De szerencsére a régi marketinges bölcsesség szerint, ("ha valamire van igény, elégítsd ki, ha nincs, előbb teremtsd meg!") mára szép nagyra hízott az a torta, amelyen osztozkodhatnak a tápszergyártók. Azt hiszem, talán nincs is olyan anya, aki szülés után ne kapná meg postán a különböző cégek önzetlen kiadványait a baba táplálásáról, amelyhez "szerencsére" mindig találnak egy-egy szakembert, gyerekorvost, védőnőt, aki készségesen alátámasztja a meséjüket. Sajnos mesteri módon játszanak rá az információhiányra és a szülők lelkiismeretére. A legfőbb szorongásokra (elég-e a tejem, éjszakai felébredés) válaszként rögtön valamely terméküket ajánlják kézenfekvő megoldásként. Érdekes, hogy a közvélemény a pedofiliát és a prostitúciót mélyen elítéli, de azon senki nem akad fenn, hogy nyereségvágyból a gyermekek egészségét veszélyeztető cégek gátlástalanul verik át a szülőket...

Ezen az oldalon most nem szeretnék belemélyedni az ehhez kapcsolódó információkba, csak figyelemfelkeltésnek, gondolatébresztőnek szántam. Aki többet szeretne tudni a WHO ajánlásáról és a baba táplálásáról, annak javaslom a Szoptatásportál cikkét!